X

Влизане в акаунта

Запомни ме

Забравена парола? Кликнете тук, за да възстановите потребител / парола

Нямате профил?
X

Възстановяване на потребилетско име/ парола

Моля, въведете имейл адреса, който сте използвали, за да регистрирате профила си.

Влезте в системата Регистрирай се

Подновяване на преговирите за формулa при определянето на минималната заплата

PortalTRZnormativi.bg Отговор, предоставен от
PortalTRZnormativi.bg
БСК държи преговорите за формулата на минималната работна заплата (МРЗ) да стават под условие, че тя не може да има размер, надвишаващ 42-43 на сто от средната, което посочват в своя позиция.
 
Бисер Петков, министър на труда и социалната политика, съобщи в интервю, че неговото ведомство е дало предложение на работодателските съюзи и синдикатите нов проект на рамково споразумение за процедура по определяне размера на МРЗ и очаква техните позиции.
 
От становището на БСК става ясно, че интервалът за преговори, който е предложен от социалното министерство, варира в границите между 40% и 50%. По мнението на БСК това съотношение значително превишава средното за 22-те страни членки на ЕС, които прилагат МРЗ, където то е в рамките на 41% - 42%.
 
Дадената като предложение горна граница 50 на сто превишава и граничното съотношение на минималното към медианното възнаграждение от 66%, което съответства на определенията за нископлатен труд и нископлатени работници, ползвано от "Евростат", прибавя още БСК.
 
Работодателската организация счита, че е необходимо да се осигурят актуални данни за медианната, средната работна заплата, както и за броя на наетите за 2016 г. от информационната система на НАП , вкл. по общини, области и на национално равнище.
 
БСК изразява надежда в дискусиите по темата да се включат отговорни представители от финансовото министерство.

източник: dnevnik.bg

БЕЗПЛАТНО приложение portaltrznormativi.bg

ТРЗ експертите съветват: 12 най-четени казуса и техните решения

Бъдете в крак с всички решения, предложени от специалистите.
Абонирайте се сега в бюлетина на PortalTRZnormativi.bg и получете специален PDF "ТРЗ експертите съветват: 12 най-четени казуса и техните решения"!

Да, желая да получавам информация за продуктите, услугите, новостите и т.н., които РС Издателство и Бизнес Консултации предлага. Условия на сайта Информационна бележка

x