X

Влизане в акаунта

Запомни ме

Забравена парола? Кликнете тук, за да възстановите потребител / парола

Нямате профил?
X

Възстановяване на потребилетско име/ парола

Моля, въведете имейл адреса, който сте използвали, за да регистрирате профила си.

Влезте в системата Регистрирай се

4-часовите сезонни договори приети на първо четене

PortalTRZnormativi.bg Отговор, предоставен от
PortalTRZnormativi.bg
На първо четене бяха приети промени в КТ, според които еднодневните трудови договори ще могат вече да бъдат и 4-часови. В мотивите към законопроектa е посочено уточнението, че измененията ще осигурят гъвкавост при назначаването на сезонни договори за краткотрайна селскостопанска работа.
 
Съгласно настоящите сегашните правила еднодневни трудови договори могат да се сключват само за 8 часа, което обаче е проблем за някои земеделски стопани. Причина за това е, че тяхната дейност не предполага целодневна заетост, но пък те имат задължението да заплатят осигуровки за пълен работен ден.
 
Еднодневни договори могат да се ползват най-много за 90 календарни дни в годината. По тях не се признава трудов стаж, но се трупа осигурителен такъв, тъй като работодателят плаща здравни и социални осигуровки. Не се трупат и години за пенсия, защото назначените с този тип договори могат да са официално регистрирани като безработни.
 
Приетите на първо четене промени в КТ предвиждат още възможност служителите на МВР да полагат извънреден труд.

източник: economic.bg
 

БЕЗПЛАТНО приложение portaltrznormativi.bg

ТРЗ експертите съветват: 12 най-четени казуса и техните решения

Бъдете в крак с всички решения, предложени от специалистите.
Абонирайте се сега в бюлетина на PortalTRZnormativi.bg и получете специален PDF "ТРЗ експертите съветват: 12 най-четени казуса и техните решения"!

Да, желая да получавам информация за продуктите, услугите, новостите и т.н., които РС Издателство и Бизнес Консултации предлага. Условия на сайта Информационна бележка

x