X

Влизане в акаунта

Запомни ме

Забравена парола? Кликнете тук, за да възстановите потребител / парола

Нямате профил?
X

Възстановяване на потребилетско име/ парола

Моля, въведете имейл адреса, който сте използвали, за да регистрирате профила си.

Влезте в системата Регистрирай се

1 г. платен отпуск при осиновяване на дете до 5 г.

PortalTRZnormativi.bg Отговор, предоставен от
PortalTRZnormativi.bg
Окончателно бе прието работещите жени да имат право на 1 г. платен отпуск при осиновяване на дете до 5 г.
 
Изменението е заложено в КТ и с приетия текст работничка или служителка, която осинови дете до 5 г., ще разполага с право на отпуск за 365 дни от деня на предаването на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст.

Осиновител, който работи на трудово правоотношение, може да ползва подобен отпуск вместо жената, с която осиновява детето. За целта е необходимо съгласието на осиновителката, както и това да стане 6 месеца след предаване на детето за осиновяване и не по-късно от навършването му на 5 г.

Със съгласието на работничка или служителка, осиновила дете самостоятелно, след изтичане на 6 месеца от деня на предаване на детето за осиновяване един от родителите ѝ може да ползва вместо отпуска вместо нея. Необходимо е родителят да работи по трудово правоотношение.
 
Ако отпускът на осиновителката или осиновителя бъде прекъснат, се изплаща парично обезщетение от държавното обществено осигуряване (ДОО).
 
След ползването на отпуските, когато детето не е навършило 2 г. и не е настанено в детско заведение, осиновителката, осиновителят или лицето, поело отглеждането на детето, има право на допълнителен отпуск до навършване на 2 г. от детето.
 
Когато осиновителката и осиновителят имат сключен брак, осиновителят ще разполага с правото на 15-дневен отпуск при осиновяване на дете до 5 г. от деня на предаване на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5 г. от детето.
 
Отпускът не може да се ползва при смърт на детето, прекратяване на осиновяването и когато детето посещава детско заведение (вкл. детска ясла или учебно заведение).
 
източник: еxpert.bg
 

БЕЗПЛАТНО приложение portaltrznormativi.bg

ТРЗ експертите съветват: 12 най-четени казуса и техните решения

Бъдете в крак с всички решения, предложени от специалистите.
Абонирайте се сега в бюлетина на PortalTRZnormativi.bg и получете специален PDF "ТРЗ експертите съветват: 12 най-четени казуса и техните решения"!

Да, желая да получавам информация за продуктите, услугите, новостите и т.н., които РС Издателство и Бизнес Консултации предлага. Условия на сайта Информационна бележка

x